Sık Sorulan Sorular
YetGen Hakkında Merak Edilenler
Yetkin Gençler (YetGen) Nedir?
2015 yılında Prof. Dr. Erhan Erkut’un liderliğinde kurulan YetGen, dünyaya katkı sunmayı ve sosyal etki yaratmayı hedefleyen gençlere, bu yolculukta ihtiyaçlarını karşılayacak ve onları bir adım öteye taşıyacak eğitimler, öğrenci odaklı ve interaktif öğrenmeyi destekleyen birçok uygulama sunarak yetkinlikler ve beceriler kazandıran öğrenen odaklı bir eğitim kurumudur. Yetkin Gençler, 2021 yılından itibaren 8 kurucu üyesi olan bir eğitim kooperatifi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
MZV - MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitim Programı Nedir?
21. yüzyıl yetkinliklerinin ve farkındalığının kazandırılmasını amaçlayan, öğrenci odaklı ve interaktif öğrenmeyi destekleyen birçok uygulama sunarak iş ve yaşam becerilerini kazandıran, 12 haftalık ücretsiz ve çevrim içi eğitim programıdır.
MZV - MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitim Programı Ne Değildir?
Bir etkinlik veya seminer değildir. Sadece derslerin dinlendiği bir eğitim de değildir. Akran öğrenmesinin ön planda olduğu bir etkileşimi içerir. Eğitimler seçime tabi değildir. Olağan durumlar boyunca tüm eğitimlere katılım beklenir.
Programa Kimler Katılabilir?
Lise öğrencisi, lise mezunu, ön lisans, lisans, mezun, yüksek lisans, doktora öğrencisi ve mezunu olan herkes başvurabilir.
Eğitim Programının İçeriği Nedir?
Programda Takım Çalışması, Sunum Teknikleri gibi temel becerilerin yanında Algoritmik Düşünme, Excel ile Modelleme gibi teknik becerileri geliştirmeyi hedefleyen eğitimlere yer verilir. Bunun yanında katılımcıların 21. yüzyıl temalı okuryazarlıklarının (bilgi, teknoloji, finans, dijital, medya, hukuk, afet) geliştirilmesi amaçlanır ve bilinçli farkındalık, stres yönetimi, sağlıklı yaşam gibi kişisel gelişim temalarına da yer verilir. Programın ana temaları ise BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, teknoloji ve girişimciliktir. Bu içerikler, sürekli ve kalıcı öğrenme modelimizin bir parçası olan ters yüz (flipped learning) metodu ile asenkron ve senkron olarak sunulmaktadır.
Asenkron ve senkron ders ne demek?
Asenkron diye isimlendirdiğimiz eğitimler canlı olmayan, kendimizi ne zaman iyi ve güvende hissedersek o zaman tamamlayabileceğimiz bir kısmı oyunlaştırılmış içeriklerdir. Bu içeriklerin belli bir son tarihi olacak ve o tarihe kadar tamamlamamlanması beklenecektir. Asenkron içeriklerin senkron eğitim günlerine (online canlı eğitimlere) kadar tamamlanması, içerisindeki anketlerin ve quizlerin tamamlanması, bilgi notlarının okunmasını beklenir.
Senkron eğitimler ise çevrim içi şekilde canlı olarak bir araya geldiğimiz, belli saat aralığında gerçekleşen eğitimlerimizdir. Bunların tamamına aktif şekilde katılım beklenir. Soru sorarak, yapıcı yorum yaparak, takım çalışmalarına aktif şekilde söz alıp fikir belirterek katılım sağlanması senkron eğitimler için yapı taşlarıdır.
Eğitimler Çevrim İçi (Online) Mi?
Eğitimlerimizin tümü çevrim içidir.
Eğitimlerde Kullanılan Teknolojik Platformlar Nelerdir?
Program boyunca kazanımları gerçekleştirme yolculuğunda destekleyici birçok eğitim teknolojisi platformu kullanılır. Oryantasyon gününde detaylarına da değindiğimiz platformlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: Slido, Moodle, H5P, Discord, Zoom, Google Meets, Airtable.
Eğitimler Ne Kadar Sürüyor?
Program dolu dolu geçen 12 haftadan oluşmaktadır. Eğitimlerimiz katılımcılarımızın hafta içi istedikleri, kendilerini rahat ve güvende hissettikleri zaman tamamlayabilecekleri asenkron içeriklerin yanında her hafta genellikle cumartesi günleri, saat 10.00-17.30 aralığında senkron olarak gerçekleşir.
Eğitime Katılım Ücretli Mi?
Hayır, nitelikli eğitimde fırsat eşitliği amacına katkı sağlayabilmek ve daha çok fayda yaratmak amacıyla eğitimlerimize katılım ücretsizdir.
YetGen’e Katılmak Ne Kazandırır?
Kariyer Planlama eğitimi ile kariyeri doğru şekillendirme yetkinliğini kazandırmayı amaçlıyoruz. Sunum Teknikleri eğitimi ile katılımcılarımıza sunum hazırlamayı öğretirken ve yüzlerce kişi karşısında sunum yapabilme imkanı sağlıyoruz. Takım çalışmalarını önemsiyor, birlikte başarma kültürünü benimsiyoruz. 21. yüzyıl becerilerini fark edip yaşamlarına entegre etmelerini sağlıyoruz. Katılımcılarımızı iş hayatına hazırlamayı önemsiyoruz; örneğin iş dünyasına geçiş dersimizde farklı alanlardan birçok kurum ile mülakat simülasyonu yapma imkanı sunarken çeşitli firmalarla, alanında uzman kişilerle tanıştırmayı hedefliyoruz. Girişimcilik kavramını ana odağımıza koyuyor ve GirişGen (Girişimci gençler fikir maratonu) ile katılımcılarımıza bir fikrin doğuşundan yatırımcı sunumuna kadar küçük bir girişim kurma simülasyonu deneyimi yaşatıyoruz.
Eğitimi Boyunca Edinebilecek Ek Kazanımlar Nelerdir?
- Destekçilerimizin sunduğu imkanlarla katılımcılarımıza edu mail adresi, LinkedIn Learning eğitimlerine ve YetGen özel yayınlara erişim imkanları sağlıyoruz.
- Her eğitim sonrası ek kaynaklar bültenimiz ile katılımcılarımıza farklı kaynak önerileriyle destek oluyoruz.
- İki haftada bir iletilen pazar bültenimiz ile de çeşitli bilgilere, deneyimlere yer vererek katılımcılarımızı farklı konularda da geliştirmeyi hedefliyoruz.
- Konuşmacılar ile network kurma imkanı sağlıyor bu sayede katılımcıların ağlarının gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Learnship Programı ile YetGen mezunlarının veya YetGen katılımcısı olan kişilerin ortak ilgi alanları doğrultusunda eşleştirilerek süreç boyunca birbirinden öğrendikleri ve deneyim aktarımı yaptıkları bir akran öğrenmesi programıdır.
Program Sonunda Sertifika Veriliyor Mu?
Evet. Programa katılan, uygulamaları (ödevleri) tamamlayan ve YetGen kültürüne uyum (yapıcı iletişim, dili etkili ve doğru kullanma, lider ekibiyle ve liderle iletişim, farklılıkları kapsayıcılık) sağlayan kişiler sertifika alabilir. Bu kişilere Türkçe ve İngilizce olarak sertifikalarını ulaştırmaktayız.
YetGen’den Mezun Olunca Ne Olur? YetGen Mezunu Neler Yapabilir?
Programı başarılı şekilde tamamlayan olan kişiler artık birer YetGen mezunu olur ve öz geçmişine ekleyebileceği bir katılımcı sertifikasına sahip olur. Profesyonel yaşamın beklediği yetkinliklere sahip olan bir yetkin genç olarak iş veya staj arama süreçlerinde ön plana çıkan kişiler arasında olur.
YetGen Lideri olmak için başvuru yapabilir ve yeni katılımcıların yollarına ışık olup süreçlerini kolaylaştırabilir.
Güçlü ve kalıcı bağlar kurduğu YetGen ekosisteminde kalmaya devam edebilir.
YetGen Mezun Ağı’na dahil olur ve sadece mezunlara yönelik düzenlenen etkinliklere katılabilir ve LinkedIn mezunlar grubuna dahil olabilir.
Zirveler, çevrim içi veya yüz yüze etkinliklere ve programlara katılabilir.
YetGen’in mezunlarına özel hayata geçirdiği programlara katılabilir.
YetGen Mezunlarına Özel Düzenlenen Programlar Var Mı?
Yetkin Gençler Eğitim Kooperatifi olarak #YetGenBitmez temasıyla hareket ediyor ve mezunlarımızın ömür boyu öğrenme deneyimlerine fayda sağlamak için Jump, Core ve Bridge başlıkları altında farklı programlar düzenliyoruz.
- YetGen Jump:
YetGen mezunlarının katılım sağlayabileceği, belirli bir alanda derinlemesine verilen, kurum tarafından desteklenen, istihdam fırsatı yaratan eğitim programıdır. Jump programı kurumların ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanır. Programın tasarlanması, yürütülmesi, takibi ve raporlaması YetGen’in sorumluluğundadır. YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitim Programı’nı ve YetGen Jump’ı başarıyla tamamlamış YetGen mezunları, Türkiye’nin önde gelen kurumlarında iş ve staj imkanı elde eder.
- YetGen Core:
Herhangi bir destekçisi olmadan kendini finanse eden ve YetGen Liderlerinin eğitmen olarak görev aldığı eğitim programıdır. YetGen mezunlarını, iş dünyasında bir adım öne taşıyarak istihdama ulaşmalarını sağlayacak yetkinlikler kazandırmayı hedeflemektedir. YetGen Core Programlarımız ihtiyaca yönelik ve özel olarak tasarlanır. Katılımcılar, program süresince yaptıkları takım çalışmaları ve atölyeler sayesinde akran öğrenmesiyle konulara farklı perspektiflerden bakarak kapsamlı ve derin öğrenme gerçekleştirirler.
- YetGen Bridge:
Belirli bir konuda farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen kişisel gelişim odaklı eğitim veya seminer programlarıdır. Katılımcı olmak için YetGen mezunu olma şartı aranmaz.
Nasıl YetGenli Olurum?
Eğitimlerimizi, yıl içerisinde iki kez gerçekleştiriyoruz. Her bir dönem 3 ay sürmektedir. Yeni dönemler sosyal medya hesaplarımız ve web sitemiz üzerinden duyurulmaktadır. Bizi takipte kalarak haberdar olabilirsiniz.