Sık Sorulan Sorular
Merak Edilenler
MZV - MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Farkındalık Eğitim Programı (YetGen) Nedir?
YetGen, 2015’ten bu yana 21. yüzyıl yetkinliklerinin ve farkındalığının kazandırılmasını amaçlayan 9 haftalık eğitim programıdır. Kariyer Planlama, Sunum Teknikleri, Excel ile Modelleme, Girişimcilik gibi eğitimlerle, okullarda edinemediğimiz kazanımlara odaklanır. YetGen liderlerinin (daha önce eğitimi başarıyla tamamlamış süreç kolaylaştırıcı kişilerin) liderliğinde, sadece 21. yüzyıl yetkinliklerine değil YetGen kültürü ile 21. yüzyıla ve dünyaya olan farkındalığı da artırmayı hedeflemekteyiz.
YetGen Ne Değildir?
YetGen bir etkinlik veya seminer değildir. Sadece derslerin dinlendiği bir eğitim de değildir. Akran öğrenmesinin ön planda olduğu bir etkileşimi içerir. Eğitimler seçime tabi değildir. Olağan durumlar boyunca tüm eğitimlere maksimum katılım beklemekteyiz.
Programa Kimler Katılabilir?
YetGen’e lise öğrencisi veya lise mezunu olan; ön lisans veya lisans öğrenimi gören veya lisans öğreniminden mezun olan; yüksek lisans programına dahil olan herkes başvurabilir.
Eğitim Programının İçeriği Nedir?
Programda Takım Çalışması, Sunum Teknikleri gibi temel becerilerin yanında Algoritmik Düşünme, Excel ile Modelleme gibi teknik becerileri geliştirmeyi hedefleyen eğitimlere yer vermekteyiz. Bunun yanında katılımcılarımızın 21. yüzyıl temalı okuryazarlıklarının (Bilgi, teknoloji, finans, dijital, medya) geliştirilmesini amaçlıyor ve bilinçli farkındalık, stres yönetimi, sağlıklı yaşam gibi kişisel gelişim temalarına da yer veriyoruz. Eğitimimizin ana temaları ise BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, teknoloji ve girişimciliktir. Bu içerikler asenkron ve senkron olarak sunulacaktır.
Asenkron ve senkron ders ne demek?
Asenkron diye isimlendirdiğimiz eğitimler canlı olmayan, kendimizi ne zaman iyi ve güvende hissedersek o zaman tüketebileceğimiz bir kısmı oyunlaştırılmış içeriklerimizdir. Sadece belli bir son tarihi olacak ve o tarihe kadar tamamlamamız yeterli olacaktır. Sürekli ve kalıcı öğrenme modelimizin bir parçası olan Ters Yüz (Flipped) Öğrenme metodu uygulanmakta. Asenkron içeriklerimizin senkron eğitim günlerine (online canlı eğitimlere) kadar tüketilmesini, içerisindeki anketlerin ve quizlerin tamamlanmasını, bilgi notlarının okunmasını beklemekteyiz.
Senkron eğitimler ise çevrim içi şekilde canlı olarak bir araya geldiğimiz, belli saat aralığında gerçekleşen eğitimlerimiz. Bunların tamamına aktif şekilde katılım beklemekteyiz. Soru sorarak, yapıcı yorum yaparak, takım çalışmalarına aktif şekilde söz alıp fikir belirterek katılım sağlanması senkron eğitimler için yapı taşlarıdır.
Eğitimler Çevrim İçi (Online) mi?
Eğitimlerimizin tümü çevrim içidir. Sadece senkron ya da asenkron değildir. İlk 4 hafta içerikler tamamen asenkron olarak verilir. Bunun yanında Cumartesi günleri soru-cevap atölyeleri, konuklarla paneller ve Discord gibi araçlarda takım çalışması seansları ile desteklenir. Geri kalan 5 haftada ise içeriklerin bir kısmı asenkron olarak verilir. Bir kısmı ise senkron olarak verilmeye devam edilir.
Eğitimler Ne Kadar Sürer?
YetGen eğitimi dolu dolu geçen 9 haftadan oluşmaktadır. Eğitimlerimiz katılımcılarımızın hafta içi istedikleri, kendilerini rahat ve güvende hissettikleri zaman tüketebilecekleri asenkron içeriklerin yanında her hafta genellikle cumartesi günleri, saat 10.00-17.00 aralığında senkron şekilde gerçekleştirmekteyiz. Asenkron içeriklerimizin soru-cevap seanslarını ise genellikle cumartesi günleri saat 10.00-13.00 aralığında senkron şekilde gerçekleştirmekteyiz.
Eğitimlerde kullanılan teknolojik platformlar nelerdir?
Program boyunca kazanımları gerçekleştirme yolculuğunda destekleyici birçok eğitim teknolojisi platformu kullanmaktayız. İşte bunlardan bazıları: Slido, Moodle, H5P, Discord, Zoom, Google Meets.
Eğitime Katılım Ücretli Mi?
Hayır, YetGen ücretsiz bir farkındalık eğitim programıdır.
YetGen’e Katılmak Ne Kazandırır?
Kariyer Planlama eğitimi ile kariyeri doğru şekillendirme yetkinliğini kazandırmayı amaçlıyoruz. Sunum Teknikleri eğitimi ile katılımcılarımıza sunum hazırlamayı öğretirken ve yüzlerce kişi karşısında sunum yapabilme imkanı sağlıyoruz. Katılımcılarımızı iş hayatına hazırlamayı önemsiyoruz; örneğin iş dünyasına geçiş dersimizde farklı alanlardan birçok kurum ile mülakat simülasyonu yapma imkanı sunarken çeşitli firmalarla, alanında uzman kişilerle tanıştırmayı hedefliyoruz. Girişimcilik kavramını ana odağımıza koyuyor ve GirişGen (Girişimci gençler fikir maratonu) ile katılımcılarımıza bir fikrin doğuşundan yatırımcı sunumuna kadar küçük bir girişim kurma simülasyonu deneyimi yaşatıyoruz.
Eğitimi Boyunca Edinebilecek Ek Kazanımlar Nelerdir?
Destekçilerimizin sunduğu imkanlarla katılımcılarımıza edu mail adresi, MEF Üniversitesi Kütüphanesi veritabanlarına erişim ve YetGen özel yayınlara erişim imkanları sağlıyoruz. Aynı zamanda her eğitim sonrası ek kaynaklar bültenimiz ile katılımcılarımıza farklı kaynak önerileriyle destek oluyoruz. İki haftada bir iletilen pazar bültenimiz ile de çeşitli bilgilere, deneyimlere yer vererek katılımcılarımızı farklı konularda da geliştirmeyi hedefliyoruz. Konuşmacılar ile network kurma imkanı sağlıyor bu sayede katılımcıların ağlarının gelişmesine katkıda bulunuyoruz.
Learnship Programı, YetGen mezunlarının veya YetGen katılımcısı olan kişilerin ortak ilgi alanları doğrultusunda eşleştirilerek süreç boyunca birbirinden öğrendikleri ve deneyim aktarımı yaptıkları bir akran öğrenmesi programıdır.
YetGen’den Mezun Olunca Ne Olur? YetGen Mezunu Neler Yapabilir?
- Programı başarılı şekilde tamamlayan olan kişiler artık birer YetGen mezunu olur ve öz geçmişine ekleyebileceği bir katılımcı sertifikasına sahip olur. Profesyonel yaşamın beklediği yetkinliklere sahip olan bir yetkin genç olarak iş veya staj arama süreçlerinde ön plana çıkan kişiler arasında olur.
- YetGen Lideri olmak için başvuru yapabilir ve yeni katılımcıların yollarına ışık olup süreçlerini kolaylaştırabilir.
- Güçlü ve kalıcı bağlar kurduğu YetGen ekosisteminde kalmaya devam edebilir.
- YetGen Mezun Ağı’na dahil olur ve sadece mezunlara yönelik düzenlenen etkinliklere katılabilir ve LinkedIn mezunlar grubuna dahil olabilir.
- Zirveler, çevrim içi veya yüz yüze etkinliklere ve programlara katılabilir.
- YetGen’in mezunlarına özel hayata geçirdiği programlara katılabilir.
YetGen Mezunlarına Özel Düzenlediğimiz Programlar?
Yetkin Gençler Eğitim Kooperatifi olarak #YetGenBitmez mottosuyla hareket ediyor ve mezunlarımızın ömür boyu öğrenme deneyimlerine fayda sağlamak için Jump, Core ve Bridge başlıkları altında farklı programlar düzenliyoruz.
- YetGen Jump: YetGen mezunlarının başvurabileceği, katılımcının belirli bir alanda derinleşmesini ve istihdam fırsatı yakalamasını hedefleyen eğitim programlarıdır. Sektöründe öncü kurumlarla yapılan iş birliği sonucunda gerçekleşen YetGen Jump eğitim programını başarıyla tamamlamış YetGen mezunu Türkiye’nin önde gelen kurumlarında istihdam fırsatı yakalayabilecektir.
- YetGen Core: YetGen liderler ekibi tarafından tasarlanan, YetGen Mezunlarına çeşitli alanlarda uzmanlaşma fırsatı sunmak amacıyla kurgulanmış eğitim programlarıdır.
- YetGen Bridge: Herkesin başvurabileceği, belirli bir konu üzerine verilen eğitim veya seminer programlarıdır.
Program Sonunda Sertifika Veriliyor Mu?
Evet. Programa katılan, uygulamaları (ödevleri) tamamlayan ve YetGen kültürüne uyum (yapıcı iletişim, dili etkili ve doğru kullanma, lider ekibiyle ve liderle iletişim, farklılıkları kapsayıcılık) sağlayan kişiler sertifika alabilir. Bu kişilere Türkçe ve İngilizce olarak sertifikalarını ulaştırmaktayız.
Nasıl YetGenli Olurum?
Eğitimlerimizi, yıl içerisinde birkaç dönem olarak gerçekleştirmekteyiz. Yeni dönemler sosyal medya hesaplarımız ve web sitemiz üzerinden duyurulmaktadır. Bizi takipte kalarak haberdar olabilirsiniz.